Нардеп від ОПЗЖ постане перед судом за держзраду та колабораціонізм

Нардеп від ОПЗЖ постане перед судом за держзраду та колабораціонізм

Працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування щодо народного депутата України від забороненої партії Опозиційна платформа – за життя, якого звинувачують у державній зраді. Посилаючись на дані ДБР.
У ДБР не зазначили, про кого саме йдеться, але описані обставини свідчать, що мова про Олександра Пономарьова.
У ДБР зазначили, що в перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну нардеп поїхав до тимчасово окупованого Бердянська. Він почав співпрацювати з росіянами, щоб зберегти власні підприємства та статки, які знаходились на окупованій території, повідомили у відомстві.
За даними досудового розслідування, афілійовані з нардепом підприємства в окупованому Бердянську та Криму збували свою продукцію російським підприємствам. Вони також виготовляли зброю та броньовану техніку на замовлення оборонно-промислового комплексу РФ.

Як зазначили в ДБР, сам нардеп тривалий час залишався на окупованій території, де зустрічався з представниками держави-агресора Росії, її збройних формувань та окупаційною адміністрацією міста. Депутат навіть отримував від них охорону, зауважили у відомстві.
Окрім цього, Пономарьов відвідував тимчасово окупований Крим та Росію. Згодом, як зазначили в ДБР, через комерційні суперечки з окупантами, нардеп вирішив повернутись на неокуповану частину України.
Пономарьова обвинувачують у держзраді (ч. 1 ст. 111 ККУ) та у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111−1 ККУ). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
24 липня 2023 року Олександр Пономарьов отримав підозру в державній зраді за матеріалами Служби безпеки України та ДБР.
25 липня Пономарьова відправили в СІЗО на два місяці без права внесення застави.
Того ж дня проєкт Схеми опублікував скриншоти листування працівників ФСБ з Пономарьова. За даними Схем, упродовж весни-літа 2022 року нардеп підтримував зв’язок із двома працівниками ФСБ — із позивними Богун і Лис. Він домовлявся з ними про зустрічі в Бердянську та Криму і звітував про роботу своїх підприємств в окупації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.