Макрон закликав центристські партії об’єднатися для протидії ультраправим

Макрон закликав центристські партії об’єднатися для протидії ультраправим

Президент Франції Емманюель Макрон напередодні дострокових парламентських виборів у країні закликав усі політичні сили, які відкидають екстремістські погляди, створити передвиборчий альянс, щоб не допустити приходу до влади правих популістів із "Національного об’єднання".
Виступаючи на пресконференції в Парижі 12 червня, Макрон заявив, що звертається як до лівих, так і правих, щоб вони об’єдналися навколо пропрезидентського центристського табору і разом боролися за більшість у Національних зборах.

При цьому він розкритикував деяких зі своїх потенційних союзників, зокрема, лівий рух "Непокірна Франція" він звинуватив у проросійській і різко антиізраїльській позиції, а голову консервативної партії "Республіканців" Еріка Чіотті – у готовності співпрацювати з "Національним об’єднанням".
Макрон розпустив нижню палату парламенту та оголосив 30 червня дострокові вибори в реакції на несподівано великий успіх вкрай правих на виборах до Європарламенту. "Національне об’єднання" – партія Марін Ле Пен – випередило прихильників президента більш ніж удвічі.
У своєму виступі Макрон визнав, що він та його уряд робили помилки, і звернувся зокрема до потенційних виборців правих популістів, пообіцявши посилити політику щодо нелегальної міграції, боротися з підлітковою злочинністю, індексувати пенсії. Макрон також наголосив на важливості підтримки України.Президент Франції сказав, що навіть якщо його опоненти здобудуть перемогу на парламентських виборах, він не піде у відставку.
За опитуваннями, якби вибори відбулися зараз, "Національне об’єднання" опинилося б на першому місці за кількістю депутатів уперше в історії Франції. Але незрозуміло, чи вистачило б цього для більшості.
Copyright © 2024 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.