У ЄС заявили, що продовження операції Ізраїлю в Рафаху погіршить відносини

У ЄС заявили, що продовження операції Ізраїлю в Рафаху погіршить відносини

Європейський Союз закликав Ізраїль негайно припинити військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС у місті Рафах, що в секторі Гази.
У своїй заяві Жозеп Боррель закликав Ізраїль утриматися від подальшого загострення "й без того жахливої гуманітарної ситуації в Газі" та знову відкрити КПП Рафах.
"Якщо Ізраїль продовжить свою військову операцію в Рафаху, це неминуче призведе до значного погіршення відносин ЄС з Ізраїлем", – йдеться в повідомленні.

Боррель зазначив, що ця операція ще більше порушує розподіл гуманітарної допомоги в Газі та призводить до збільшення внутрішнього переміщення, загрози голоду й людських страждань.
"Хоча ЄС визнає право Ізраїлю на самооборону, Ізраїль повинен робити це відповідно до міжнародного гуманітарного права та забезпечувати безпеку цивільного населення", – йдеться в заяві.

Боррель вказав, що згідно з міжнародним гуманітарним правом Ізраїль повинен дозволити та сприяти безперешкодному проходженню гуманітарної допомоги для цивільного населення.
Водночас він також засудив напад ХАМАС на контрольно-пропускний пункт Керем-Шалом, який ще більше ускладнив доставку гуманітарної допомоги в Газу.
"Ми закликаємо всі сторони подвоїти свої зусилля для досягнення негайного припинення вогню та безумовного звільнення всіх заручників, яких утримує ХАМАС", – наголосив верховний представник ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.