Дуда заявив, що Польща захищатиме Литву, якщо на неї нападуть

Дуда заявив, що Польща захищатиме Литву, якщо на неї нападуть

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що військові його країни стануть на захист Литви у разі нападу на неї. Посилаючись на його інтерв'ю LRT.
За словами Дуди, обидві країни є членами НАТО, в рамках якого існує чітке зобов’язання за статтею 5 щодо колективної оборони.

«Якщо це зобов’язання щодо колективної оборони […] буде порушене, це буде катастрофою, і це дійсно означатиме розпад альянсу. Тому я досить твердо заявляю, що мені важко уявити ситуацію, в якій у разі нападу на Литву вона не отримала б допомоги від НАТО, в тому числі і від Польщі. Я говорю про військову допомогу. Коротше кажучи, польські військові стали б на захист Литви. Я не можу собі уявити іншого варіанту», — зазначив він.

Водночас президент Польщі наголосив, що у випадку ситуацій, які не призведуть до активації статті 5 НАТО, питання щодо допомоги вирішуватимуться урядами двох країн окремо.
«Ці питання мають вирішуватися на двосторонньому рівні між нашими країнами, нашими урядами, тому що ми можемо домовитися про взаємну підтримку. Повторюю: ми говоримо про ситуації ще не на військовому рівні, лише на рівні загрози. Це два окремих питання», — додав Дуда.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.