До Вірменії виїхали вже виїхала третина жителів Карабаху

До Вірменії виїхали вже виїхала третина жителів Карабаху

Станом на середину дня 27 вересня з Нагірного Карабаху до Вірменії виїхали понад 47 тисяч людей, які не хочуть залишатися у регіоні після його переходу під контроль Азербайджану. Такі цифри назвала речниця прем’єр-міністра Вірменії Назелі Багдасарян.
За її словами, на 8 годину ранку з Карабаху до Вірменії в’їхали 42,5 тисячі осіб, а на 12 годину їхня кількість зросла до понад 47 тисяч.
За даними перепису населення у регіоні 2015 року, там проживало близько 145 тисяч осіб, майже всі – етнічні вірмени. Відтак з Карабаху за ці три дні виїхала третина всього населення.

Satellite images showed traffic jams in the Nagorno-Karabakh region as thousands of ethnic Armenians rushed to leave the breakaway enclave pic.twitter.com/9zMWtkm2qN— Reuters (@Reuters) September 27, 2023
Люди прибувають до прикордонного вірменського міста Корнідзор, далі їх спрямовують до одного з двох реєстраційних центрів і розподіляють. За словами речниці, лише 10% скористалися цією державною підтримкою, а більшість самостійно шукають собі варіанти проживання.
У вівторок уряд Вірменії запустив у всіх регіонах країни спеціальні центри для підтримки вимушених переселенців з Карабаху. Також оголосили, що Вірменія готова приймати усіх співвітчизників, які хочуть виїхати з Карабаху.

Footage showing mass exodus of Armenians now leaving Nagorno Karabakh for Armenia, normal travel time of 2 hours now taking 20 or more. Kids the hardest hit, with little food after months of blockade. Cars are literally halted, as vehicles checked one-by-one by Azeri officials. pic.twitter.com/3jzrLv2FnB— Nagorno Karabakh Observer (@NKobserver) September 26, 2023

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.