Президенти країн Балтії обговорили з генсеком ООН експорт українського зерна

Президенти країн Балтії обговорили з генсеком ООН експорт українського зерна

Президенти держав Балтії на зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем порушили питання щодо ситуації з експортом українського зерна та наголосили, що відповідальність за продовольчу кризу несе Кремль.
Про це вони розповіли у своїх повідомленнях про зустріч.
Президент Естонії Алар Каріс зазначив, що на зустрічі із генсеком ООН сфокусувався на питанні про те, як забезпечити доставку українського зерна до тих країн, яким без нього загрожує голод.

Сфокусований на help Ukrainian grain reach countries , що їдуть на захід з @UN SG @ antonioguterres разом з @ GitanasNauseda & @ edgarsrinkevics . Russia started this war, this is why the world is such a situation & people suffer. #CallRussiaToEndThisWar pic.twitter.com/25m5A4ogcP — Alar Karis (@AlarKaris) September 18, 2023
"Росія розпочала цю війну, і тому світ опинився в такій ситуації і народи страждають", – наголосив він.

"Проблеми з постачанням продовольства почалися через агресію Росії, а не санкцій ЄС", – наголосив президент Литви Гітанас Науседа.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс зазначив, що в тому числі йшлося про можливість експорту українського зерна через балтійські порти.

Baltic presidents met with @UN Secretary General @antonioguterres , we discussed Russia's accountability for the crime of aggression against Ukraine, Lukashenka's hybrid-warfare against Europe using migration as a weapon, Ukrainian grain export via Baltic, also Latvian ports ???????????????? pic. twitter.com/neOTY8wxAE — Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) September 18, 2023
Він додав, що говорили також про відповідальність Росії за злочин агресії, про гібридну війну проти ЄС, яку проводить самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко за допомогою мігрантів із третіх країн.
Нагадаємо, раніше ЗМІ неофіційно дізналися про нібито таємні переговори ООН з Кремлем про зняття санкцій для повернення Росії до "зернової угоди".
Глава МЗС України зазначив, що йому відомо про "деякі сили, які підтримують поступки Росії в цій вимогі" і підкреслив, що будь-які поступки лише спровокують новий шантаж з боку Москви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.