ЗМІ: П’ять країн ЄС відкинули план України з обмеження експорту агропродукції

ЗМІ: П’ять країн ЄС відкинули план України з обмеження експорту агропродукції

П’ять держав-членів Європейського Союзу в понеділок відкинули підготовлений Україною план із обмеження експорту сільськогосподарської продукції, який, за задумом Європейської комісії, мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту.
Про це повідомило польське інформагентство PAP.
Згідно з пропозицією Києва, за інформацією PAP, Міністерство економіки України самостійно ухвалюватиме рішення про надання дозволів на експорт зерна до ЄС, зокрема й п'яти східних країн-членів, навіть якщо вони виступатимуть проти таких дозволів.
Водночас Україна пропонує проводити консультації з країнами ЄС та Європейською комісією щодо дозволів на експорт, але, "незалежно від результатів консультацій, остаточне рішення залишатиметься за Києвом", пише PAP.
На зустрічі в Брюсселі постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садось розкритикував українську пропозицію, яка, на думку Варшави, не вирішує питання контролю та обмеження притоку українського зерна.
Джерело в ЄС повідомило PAP, що сусідні з Україною держави виступили проти пропозиції Києва.
У п'ятницю Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.
Попри це, Польща, Угорщина та Словаччина вирішили запровадити односторонні обмеження, причому у Варшаві заявили, що їхні обмеження діятимуть безстроково.
Україна вирішила подати скаргу до Світової організації торгівлі на ці три країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.