Генерал Чіані оголосив себе новим лідером Нігеру після нещодавнього перевороту

Генерал Чіані оголосив себе новим лідером Нігеру після нещодавнього перевороту

Генерал Абдурахман Чіані оголосив себе новим лідером Нігеру після нещодавнього перевороту в країні.
Про це говорить його заява, яку приводить BBC.
Глава президентської гвардії Нігеру, також відомий як Омар Чіані, організував захоплення влади в країні в середу. Його підрозділ захопив чинного президента країни Мохаммеда Базума.
Базум був першим обраним лідером Нігеру, який змінив іншого з моменту здобуття незалежності країни в 1960 році.
Наразі вважається, що Базум перебуває в нормальному стані і все ще перебуває в полоні у власної охорони.

Що відомо про Чіані
62-річний генерал Чіані очолював президентську гвардію з 2011 року, а 2018 року колишній президент Махамаду Іссуфу присвоїв йому звання генерала. Він також був пов'язаний зі спробою державного перевороту проти експрезидента 2015 року, але в суді заперечував це.
Виступаючи в телезверненні, генерал Чіані сказав, що його хунта прийшла до влади через низку проблем у Нігері, включно з відсутністю безпеки, економічними проблемами і корупцією, серед іншого.
Він також звернувся до глобальних союзників Нігеру, заявивши, що хунта поважатиме всі міжнародні зобов'язання країни, а також права людини.
Держпереворот у Нігері
У середу, 26 липня, військовослужбовці президентської гвардії заблокували доступ до резиденції президента Нігеру Мохамеда Базума. Окремі ЗМІ повідомляли про спробу держперевороту.
"Ми, Сили оборони та безпеки, вирішили покласти край режиму президента Базума", – йшлося у відеозверненні військових.

Солдати застерегли від будь-якого іноземного втручання, додавши, що вони поважатимуть життя і здоров’я Базума. Сполучені Штати Америки засудили держпереворот у Нігері та закликали звільнити Базума.
У МЗС України заявили, що країна рішуче засуджує державний переворот в Республіці Нігер та уважно стежить за подальшим розвитком подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.