Південна Африка продовжує роботу над мирним планом для України

Південна Африка продовжує роботу над мирним планом для України

Південно-Африканська Республіка (ПАР) продовжить розробку африканської мирної ініціативи щодо припинення російського вторгнення в Україну, заявила міністерка закордонних справ ПАР Наледі Пандор після зустрічі з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок.
За словами Пандор, президенти України та Росії Володимир Зеленський і Володимир Путін пообіцяли провести ще одну зустріч із главами африканських держав для обговорення ініціативи.
"Ми дуже зацікавлені в тому, щоб війна між Росією та Україною добігла кінця", – сказала глава МЗС ПАР.

Офіційно влада ПАР заявляла про свій нейтралітет у питанні війни РФ проти України. Президент країни Сиріл Рамафоса в середині червня відвідав Київ і Санкт-Петербург із миротворчою місією разом із представниками ще шести африканських держав.
Мирна ініціатива, запропонована ними, містила, зокрема, необхідність досягнення миру "за допомогою переговорів і дипломатичними засобами", закінчення бойових дій "якнайшвидше", "деескалацію конфлікту з обох боків", "повагу до суверенітету держав і народів відповідно до Статуту ООН" і "гарантії безпеки для всіх країн".

В Україні та Росії не оцінили план
Ініціатива не мала помітного успіху. "Допустити будь-які переговори з Росією зараз, коли окупант на нашій землі, – це означає заморозити війну, заморозити біль і страждання", – прокоментував план Зеленський.
За словами українського лідера, "Росія довго намагалася обдурити всіх із Мінськом" і зараз "намагається повернутися до своєї старої примітивної тактики". "Але обдурити світ у Росії більше не вийде. Обдурити Україну точно неможливо. Ще раз наголошу: потрібен реальний мир, а значить – реальне виведення російських військ з усієї нашої незалежної землі", – сказав президент.
"Не всі положення (мирної ініціативи – ред.) можуть корелюватися з основними елементами нашої позиції, але це не означає, що не потрібно продовжувати працювати. І африканські лідери, і Путін висловили політичну волю далі продовжувати діалог", – прокоментував переговори в Москві представник Кремля Дмитро Пєсков.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.