Комітет Ради рекомендував ухвалити законопроєкт про доплати військовим

Комітет Ради рекомендував ухвалити законопроєкт про доплати військовим

Комітет з питань безпеки та оборони Верховної ради рекомендував ухвалити законопроєкт №9342 про доплати військовим.
Про це заявив нардеп Ярослав Железняк.
Цей законопроєкт розробили замість гучної поправки про доплати військовим у розмірі 30 тисяч гривень.
Железняк розповів, що з першого читання збережені такі норми:
Основна задача законопроєкту – військовим щомісячно виплачується додаткова винагорода у 30-100 тисяч гривень. Доплата виплачується на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених Кабміном, тобто як зараз – пропорційно часу виконання бойових завдань. Доплати строковикам лишили на рівні 6 тисяч гривень на місяць, курсантам – 2350 гривень.
Окрім того, законопроєкт передбачає відпустки для військових – до 30 днів щорічна та до 10 днів за сімейними обставинами. Для курсантів – до 10 днів зимової та до 20 днів літньої.

У тексті наголошується, що до участі у веденні бойових дій не допускаються військові з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки.
Мінімальний термін проходження базової військової підготовки – не менше одного місяця.
Що змінилося у порівнянні з першим читанням:
Для поранених, які визнані непридатними до військової служби та зараховані у розпорядження відповідних командирів передбачено два місяці виплат за останньою займаною посадою, з 3-го місяця до закінчення розпорядження – додаткова виплата 20100 гривень. Загиблим внаслідок поранення передбачена одноразова виплата у розмірі 100 тисяч гривень. Тяжко пораненим на лікуванні, полоненим та зниклим безвісти щомісячна додаткова винагорода у 100 тисяч гривень. Мінімальний поріг доплати для інструкторів – 15 тисяч гривень. Щорічна відпустка строковикам збільшилася з 10 до 30 днів. Безперервна відпустка на лікування – не більше 4 місяців.
Законопроєкт має бути розглянутий в парламенті на наступних пленарних засіданнях.

Доплати військовим
Після початку повномасштабної війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участь у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. Проте з 1 лютого 2023 року такі щомісячні виплати скасували.
10 квітня Рада підтримала повернення надбавки військовим, поліцейським, службі цивільного захисту, у розмірі 30 тисяч гривень. При цьому рішення ускладнило переговори з МВФ, оскільки суперечить зобов’язанням української влади.
Закон про повернення доплат усім військовим в розмірі 30 тисяч гривень не подали на підпис президенту Володимиру Зеленському. Замість цього в Раді створили робочу групу для розв'язання цих питань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.