Україна обговорить з Нідерландами, як повернути “скіфське золото” — МЗС

Україна обговорить з Нідерландами, як повернути “скіфське золото” — МЗС

У МЗС України повідомили про заплановані переговори з музеєм Алларда Пірсона про механізми повернення "скіфського золота" після переможного для Києва рішення нідерландського суду.
Про це заявила заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.
"Ми проведем переговори з музеєм Алларда Пірсона щодо механізмів повернення експонатів в Україну, які зараз перебувають на зберіганні в підвалах музею", – зазначила Джапарова на своїй Facebook-сторінці.

Вона висловила сподівання, що невдовзі унікальне "скіфське золото" "буде там, де йому належить бути – у вільному українському Криму".

9 червня Верховний суд Нідерландів виніс остаточне рішення у справі "скіфського золота", постановивши повернути експонати Україні.
Музей Алларда Пірсона в Амстердамі отримав об'єкти у тимчасове користування з чотирьох музеїв Криму у 2014 році. Коли Росія анексувала півострів, стало незрозуміло, кому передавати ці предмети: музеям в окупованому Криму чи Україні.
14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення. Суд в Амстердамі в 2021 році ухвалив рішення на користь України.
"Кримські музеї" звернулися до Верховного суду, який 9 червня постановив, що скарби є культурною спадщиною всієї України. Тепер, коли Верховний Суд ухвалив це рішення, суперечка нарешті завершилася.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.