Bloomberg: ПАР розглядає варіанти, щоб уникнути арешту Путіна

Bloomberg: ПАР розглядає варіанти, щоб уникнути арешту Путіна

Уряд Південно-Африканської Республіки отримує юридичні консультації з приводу того, як вчинити з ордером Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна в разі, якщо він візьме участь у саміті БРІКС у серпні.
Про це повідомляє Bloomberg.
Південна Африка підписала Римський статут, який заснував МКС, і зобов'язана виконати наказ про арешт російського диктатора.
"Ми чекаємо уточненого юридичного висновку з цього питання. Ми стурбовані становищем народу України. Ми хотіли б бути в такому становищі, коли ми могли б продовжувати взаємодіяти з обома країнами, щоб переконати їх у необхідності миру", – заявила міністерка міжнародних відносин і співробітництва Наледі Пандор.

Водночас джерела Bloomberg у МЗС ПАР заявили, що Преторія навряд чи буде заарештовувати будь-якого главу держави, який приїжджає. Водночас вони зазначили, що уряд і правлячий Африканський національний конгрес розглядають усі варіанти, щоб уникнути виконання ордера на арешт Путіна.
Південна Африка зайняла нейтральну позицію щодо війни Росії з Україною. Позиція уряду викликала осуд з боку деяких найбільших торговельних партнерів країни, включно зі США та Європейським союзом, а також деяких найбільших банків країни.
Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна.
Згідно з рішенням суду, тепер Путіна зобов'язані заарештувати в 123 країнах світу, які ратифікували Римський статут або визнали юрисдикцію МКС.
Раніше Sky News повідомляв, що ПАР має заарештувати Путіна, якщо він приїде на саміт у серпні.
При цьому в ПАР заявили, що знають про свої юридичні зобов'язання з приводу ордера на арешт Путіна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.