У ЄС розробляють свій закон про “іноземних агентів”, – Politico

У ЄС розробляють свій закон про “іноземних агентів”, – Politico

Європейський Союз розробляє свою версію закону, який змусить неурядові групи, консультанти та наукові установи розкривати будь-яке фінансування з-за меж ЄС. Про це, з посиланням на Politico.
Відомо, що закон наразі знаходиться на ранніх стадіях розробки. Однак він буде розроблений за схемою як в Сполучених Штатах та Австралії. Наприклад у США ще з 1938 року від лобістів, які працюють від імені іноземних урядів, вимагається реєструватися у федеральному уряді.
При цьому європейська версія навряд чи буде націлена на окремих осіб. Однак закон змусить як комерційні, так і некомерційні організації в усьому блоці розкрити фінансування поза ЄС. Він буде пов'язаний з такими транзакціями, як оплата академічного навчання.
Однак частина чиновників ЄС вважає, що прийняття подібного закону не на часі. Беручи до уваги протести, які відбулись у Грузії на фоні прийняття аналогічного закону.
Так, неурядові організації виразили занепокоєння даним законопроектом. Вони виразили занепокоєння щодо того, що закон можна буде використати як зброю для придушення продемократичних сил у країнах.
Нагадаємо, наприкінці лютого у Грузії представили законопроект про "іноагентів", який фактично копіює російський закон. Згідно з документом, ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, будуть надавати статус "іноагентів".

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.