Нові супутники Starlink утричі важчі

Нові супутники Starlink утричі важчі

Кілька годин тому компанія SpaceX вивела на орбіту одразу дві партії нових супутників для угрупування Starlink.
Модель апаратів отримала назву V2 Mini – це перехідна версія між супутниками першого покоління та майбутньою версією V2, яка виводитиметься на орбіту кораблями Starship. Незважаючи на назву, V2 Mini більша і значно важча за супутники Starlink першого покоління — їх вага близько 800 кг (колишні важать 295 кг), ширина 4,1 м, а вдосконалена технологія обробки сигналів дозволить у чотири рази підвищити супутникову ємність.
Друге покоління супутників Starlink, що забезпечують мобільний інтернет для мільйона абонентів зі США та інших країн, представлене моделями V2 і V2 Mini. Більші V2 сконструйовані для корабля Starship надважкого класу, який ще не зовсім готовий. А «міні» — їхня зменшена версія, яку можна виводити на орбіту стандартною ракетою SpaceX Falcon 9.
«V2 Mini менше, ніж супутники V2 (звідси й найменування), але нехай їхня назва не вводить вас в оману, — пояснили в компанії. – V2 Mini оснащені більш передовими фазованими антеними гратами і використовують для транзитної передачі Е-діапазон, який дозволить Starlink забезпечити приблизно в 4 рази більше ємності на супутник, ніж попередні версії.
Федеральна комісія зі зв'язку США нещодавно видала SpaceX дозвіл на запуск 7500 із 30 000 запланованих супутників другого покоління. Зараз у компанії на орбіті приблизно 3700 одиниць супутників першого покоління, але чим більше абонентів підключається до мережі, тим більше навантаження на сервіс і тим нижча швидкість зв'язку.
Щоб якось упоратися з цією проблемою, Starlink намагається запроваджувати різні тарифні плани: для жителів регіонів з високим навантаженням щомісячна плата зросла до $110-120, а там, де трафік нижчий за середній — знижено до $90. Крім того, у клієнтів, які витратили 1 ТБ на місяць, знижується швидкість з'єднання, якщо вони не доплатять зверху.
Незабаром Starlink з'явиться ще одна послуга — глобальний роумінг. Таке повідомлення отримали деякі користувачі Statlink. Компанія просить за неї $200 на місяць.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.